Oncelikle, dogum hikayem çok uzun. Vakit ayıramsyscakları uyarmış olayım. Gebelik zehirlenmesiyle ilgili kısımları uzun uzun yazmak istedim. Okumak isteyenler icin.
Bebeklerimin biri 1905 gr digeri 2400 gr dogdu. Haftalarina gore durumlari iyi ama bu premature olduklari gercegini degistirmiyor :))
——-//
04.06.2022 cumartesi günü her günkü gibi evdeydik. Daha 31 mayısta kontrolden geçmiştik. Tahliller iyiydi; ama kontrolden sonra vücudumda ödemin arttığının farkındaydım. Birkaç gündür idrara da çok az çıkıyordum. Rengi aşırı koyuydu. Bunu sıcak havalara vermiştim. Aslında az kalsın böbreklerimden oluyormuşum. Tansiyonuma her gün bakıyor olmam gerekiyor aslında ona da bakmıyordum ki akşam otururken aklıma geldi öyle bir baktım 155/101 devamında da hiç düşmedi. Böyle bir durumda Hastaneye gitmelisiniz.. doktorum da bunu soyledi. Beni hastane çok geriyor normal sartlarda. Bu sefer cok rahattım. Bu gece dogurmayacagima annemi ikna edip esimle esyalari toparlayip ciktim evden. Cocuklarim cok kucuk dedim:
Hastanede 1,5 saat nerdeyse ulturason yapıldı. İkiz gebe oldugum için olcum almak cok zordu. Birkac gundur agrilarim toplanmalarim vardi bebeklerim makat gelisi duruyordu. Dogum sancısı cekiyomusum iki gundur meğersem. Nst de 80-90 dalgali agrilarim cikti cok canim yaniyordu. Yine de her gelene dogurmayacagimi soyleyip yolluyordum. Asistan doktorlardan Allah razı olsun. Hepsi ayri ilgilendi ugrasti nazımı cekti. Tansiyodum gittikce artti idrarda protein yuksek cikti. Rahimagzim gorulmedi vsjinal ulturasonla, 3 kere çatı muayenesi yaptilar ikisi gercekten cok kotuydu cok acılıydı. Aynı doktor yaptı. Herkes etrafimda kosturuyordu kan tahlil idrar tahlili beni acil sezaryene hazirliyorlardi. Pazartesiyi beklemeyi basaramamistim..
Dogumhanede bas asistan geldi bana durumumu anlattı. Bu gece bebekleri almak zorunda oldugumuzu başka türlü iyileşemeyeceğimi. Acilen dogurmam gerektigini. Tansiyonu dusuremediklerini. Acil ciger gelistirici de yapmislardi ameliyattan once kalcadan bir doz. Her yapilan islemin acil oldugunu. İdrak edemiyordum istemiyorum dedim surekli ama istemekle olacak bir durumda degildim.
Ameliyathaneye inerken eşimi gördüm. Annemi istedim. Bebeklerimizi alacaklar daha küçükler dedim. 35+0 dım o gün ama gelisimleri 4 hafta gerideydi bi bebegin.
Asagi indik. Ameliyat masasına geçtim. Anestezi uzmanı ile görüştük. Alerjim olduğunu ilac ismi bilmediğimiz soyledim. Herkes bi yandan kosturuyordu kucucuk odada. Aşırı soguktu. Bebeklerimin kuvezleri gelmisti yenidogancilari bekliyorduk. Spinal anestezimi yaptılar. Bir sey surdu belime bekledik. Anestezi asistanı ne iyi kızdi. Allah razı olsun. Benle cok ilgilendi. Spinal igneyi yaparken ben hareket ettim ondan biraz acıdı ama hemen geciyor. Yatırdılar. Ustumu batikonladılar uyuşmamı beklediler. Bu sırada sondayı hissettim ama acımadı. Ayağımı kaldırmamı istediler. Ustum ortuldu. Bu surecte tansiyonum 17 lere cikti ve dusmuyordu. Ben titremeye basladim. Herkes nasıl olduğumu soruyordu kan sulandirici sordular surekli ilac sordular. Ameliyatta iyi kanamam olmustu. Ameliyatım 2 saatten fazla sürdü. İlk cikan bebegimin aglama sesini duymayip panik oldum ama agladi sonradan. Minik oldugu icin sesi cikmamis. Diger bebeğimi hiç gormedim hemen goturduler. İlkini yanagima koydular. Hem titredim hem bebekleri sordum durdum. Isıtıcı koydular ustume ama pek bir ise yaramadi. Lazer estetik dikiş atıldı. O uzun surdu. Gece 3 u geçe odama çıkardılar hala titriyordum. Tansiyonum cok yüksekti. Odama bebeklerim geldi. Once kucuk olan. O cok açıkmis. :)
Annemle esim aglar gozlerle karsiladi beni. Annem agliyordu. Esim bir daha bana bunu yapma diyordu. Ben hala cok kotuydum.
Hemsire hanım karin masaji yapti. Detay vermicem. Acidi ama hayal ettigim gibi degildi. Bana da gosterdi 15 dkda bir 5 dk yapcaksin dedi. Surekli birileri geliyor tansiyon olcuyordu. Tansiyonum asla dusmuyordu. Ameliyatta ilac vurdular olmadi. Odada azcik su ile ilac yutturdular. Bebeklerimi ayni anda emzirmem icin verdiler. Cektigim doğum sancıları sagolsun baya baya sütüm vardı. Buyuk bebegim emmedi reddetti. O cok ağlayınca aldilar hemen. Koklayip sevemedim. Ben hala anestezinin etkisinde tansiyon kafasiyla titriyordum. Getiritler geri nasilsa demistim :) getirmediler. Kucuk bebeğim kilosuna gore masallahi vardi. Cok guzel emzirdim kokladim sarildim :) yenidogan kiyafetler olmadi. Premature giydirdik. Koynumda uyudu. Oburune elle sut sagdik esim goturdu. Asla uyuyamiyordum. Tansiyonum ertesi gun saat 11-12 ye kadar dusmedi surekli doktorlar hemsireler gelip gitti. Magnezyum baglandi. Kanama kontrolu yapıldı. Kan sulandirici yapildi. Bir seyler yiyip kalktim. Kalkmak zor degildi ama kimseden destek alinmamali. Kendiniz yapmalisiniz her seyi. Yavas yavas lavaboya gidip yuzumu yıkamamı istedi hemsirem, yardim etti gittim sonra geri dönüp oturduk. Surekli emziriyorum bebeğimi ama 1cis 2 kaka yapinca kucucuk bunyesiyle kan sekeri dustu basedemedik. Mama takviyesi verildi bi oldu bir olmadi sonra onu da aldilar. Bu surecte defalarca kan aldilar. Alttan çıkan kan takibi yapildi. Doktorlar bastırarak kontrol yapti. 4 kez damar yolum degisti rahat emzirememekten.
Kulaga en korkunc gelen şey ölümden dönmekti. Diger acılar bir sekilde basedilebilir, tolere edilebilir. Hala da zehirlenmem gecti diyemiyorum. 15. Haftadan beri kontrol altindaydim. 1 gunluk yukselise bakarmış. Tansiyon cok tehlikeliymis. 2. Yuruyusu esim yaptirdi. İyiyim diyerek cok yuklemdim kendime kan sekerim dustu elim ayağım kesildi. Kalkmadan once mutlaka meyve suyu onemli.
Butun yalvarmalarim sonucu esim bebeklerimi gormeye goturdu. Cok guzeller. Allah isteyen herkese nasip etsin. Hayatıma ışık gibi dogdular. Ağlamamak icin zor tuttum kendimi. Dikislerim aciyordu. Miniklerime dokundum biraz. Bol bol elle sut sagmaya calistik. Ciktikca sut goturduk. Gaz icin yuruyus yaptim. Bir suru vişne suyu ictim. Kayisi 1,5 kutu ictim. Yatarken pek agrim olmadi benim. Kalkip oturmak iskence. Magnezyumu cikarmadikca sonda da cikmadi. İdrar tskibi yapildi surekli sivi almami beklediler.
Kendime geldiğimden beri pozitif olmaya çabaliyorum. Bebeklerimin bana ihtiyacı var cunku.
Gazi kadin dogum mukemmel donanimli bir hastane. Belki bina odalar eski olabilir. Su halde herhangi bir ozelde ya bebeklerim ölürdü ya hep birlikte ölürdük.
Kadin dogumdan yenidogana, hemsirelerine kadar hepsi cok iyi insanlar. Yardimci olmaya çalışıyorlar. Halden anliyorlar. Sagolsunlar🙏🏻 bebeklerim cikacagi zaman anne-bebek uyum odasinda takip edecekmisiz. Birkac gun kalacakmisiz. Sabırsızlıkla bekliyorum 🙏🏻