Ecemsmsk Htcerdogn Çok sarıp giydirmeyelim o zaman bizim de yok ayarlamaya çalışıyoruz doğuma kadar☺️(bu arada çocuk hekimiyim ondan bu kadar takılıyorum bu konuya anneanne babaanneler sarıp sarmalıyor sonra derdini anneler bebekler çekiyor yaz günü)
Htcerdogn Ecemsmsk yaa öylemi çok teşekkür ederim ilgilenip bilgilendirdiğiniz için. 🥰 ufak bi soru daha sormak istiyorum. Bebeğe müslin bezle kundak yapılmalı mı doğunca? Ve göbek bağı düşmeden yıkamalı mıyız yada vücudunu ne kadar aüre sonra temizlemeliyiz? Ve ayrıca yenidoğan bebeğe mama verilmeli mi sarılık açısından 🙏🏻🥰
Ecemsmsk Htcerdogn Htcerdogn Kundak meselesi kalça çıkığı açısından riskli. Bacakların sıkıldığı kundakları önermiyoruz ama ellerin kolların stabil olması bebeği gerçekten rahatlatıyor. Müslin de yaz günleri için gayet uygun bir materyal. Uyurken bacakların sıkılmadığı tarzda gövde kol bölgesine hafif bir kundak yapılabilir. Böylece moro refleksiyle kendi kendini korkutup uyanması engellenir. Banyo için göbek bağının temiz ve kuru kalması önemli. Bağ düşene kadar beklenebilir. Yaz günü çok rahatsız olursanız bağı fazla ıslatmadan sonrasında temiz bir şekilde kurulamak kaydıyla yıkanmasında bir sakınca yok. Biz yenidoğan yoğun bakımda anneden geçen enfeksiyon riski olan bebekleri direk yıkıyoruz mecbur ama her bebek hemen yıkanmaz. 5. Gün civarı gayet uygun. Emzirme en hassas olduğum konulardan. Mama tıbbi bir ektir olmazsa olmaz değildir. Sütünüze güvenin. Eğer bir sorun varsa günde 6 kereden az bez değişiyor yada kilo kaybı beklenenin üzerinde ise 7-10 günde doğduğu kiloya ulaşamamışsa hekiminize danışın. Belki emzirmede bir hata vardır eğitimle düzelir. Eğer hala yetmiyorsa o zaman hekiminizin uygun gördüğü dozda başlayabilirsiniz. Her annenin sütü bebeğine göre yapılır. Mama ise tek standart bebeğe göre. O yüzden anne sütü altın değerinde. Bebeğin emmesi sütünüzü arttracak zaten ilk gün midesi kiraz kadar. Zamanla midesi büyüdükçe sütünüzde arttıkça hiç gerek kalmaz mamaya. Baştan biberon verirseniz biberon gibi kavrar memeyi de. Bu tutuş gerçek emmekten çok farklı. Emme sırasında tüm meme başını nerdeyse boğazına kadar alıp emer bebek bu da süt kanallarını uyarır. Ama diğerini öğrenirse biberon emer gibi ucunu emer. Meme ucu çatlar. Hem emzirme ağrılı olur hem süt üretimi uyarılmaz. Yine de gereklilik halinde mama denirse korkmayın tek çareniz biberon değil cup feeding gibi meme tutuşunu bozmayan yöntemler var hemşirenize doktorunuza sorun gösterirler. Çok uzun yazdım sanırım umarım faydalı olmuştur. Sağlıkla büyüsün bebişlerimiz❤️
Htcerdogn Ecemsmsk çok teşekkür ederim 🥰🥰 peki sarılık olmaması için ilk hafta mama verilmeli diyo büyüklerim. Bende aürekli emzirirsem olmaz diye düşünüyorum doğru mu 🤣
Ecemsmsk Htcerdogn Büyükler ve mama sevgileri😄 Aslında eskilerin demesi lazım bizim zamanımızda mama mı varmış diye ama neyse. Mama bir endüstri kocaman şirketler yıllarca bunların reklamları ile para kazandı. Mamanın sarılığı önlemede yada başka bir konuda anne sütünden en ufak bir üstünlüğü yok. Aksine anne sütü hele o kolostrum denilen ilk süt o kadar faydalı ki kanserden korumaktan bağışıklık sistemine, büyüme hormonlardan zeka geliştirici proteinlere kadar herşeye sahip daha bunları mamanın içine katamadılar hala uğraşıyorlar. Sarılık bir noktaya normal. bebeğin karaciğeri henüz yeterli düzeyde olmadığı için kandaki sarılık yapan maddeyi (bilürübin) işleyemebiliyor. Zaten kan hücreleri değiştiği için (bu madde kan hücrelerin yıkımında oluşur) kanda normalin üstünde olur. 2. Günden sonra olan çok yükselmeyen sarılığa fizyolojik sarılık denir sadece takip edilir hastalık değildir. Bilirübin kanda çok artarsa kan beyin bariyerini geçerse sorun başlıyor. Bu noktaya gelmemek için evet bebeğin güzel beslenmesi önemli fakat anne sütü olan bir bebeğe ekstra mama vermek hiç bir şey sağlamaz aksine kapasitesinden fazla beslenen bebek kusar. Belki sütünüz bol bol gelecek niye mamaya muhtaç olasınız ki. Gelmese bile doğru emdikçe gelecek. İlk günler 2 sonra 3 saatte bir emzirmek gayet yeterli. Biz mama kararını beze ve kiloya göre veriyoruz sarılığa göre değil. Gerekiyorsa ilaç gibi düşünün verilir zaten. Bir de bebek ruh sağlığı eğitimimin bana kattığı bir şey var. Anneyi çok zorluyorsa ruhsal olarak depresyona itiyorsa yapacak bişey yok sen emzirme diyebiliyorum önemli olan sağlıklı anne bebek iletişimi çünkü. Ama büyüklere tavrım net; bebeğin annesine ve anne sütüne ihtiyacı laboratuvarda yapılmış yapay sütlere ve plastik yalancı memelere değil☺️
Htcerdogn Ecemsmsk çok açıklayıcı gerçekten teşekkür ederim 🥰🥰 peki ilk günler sütümün yetip yetmediğini nerden anlıycam. Sen emzirirsin ama belki göğsün boştur vs gibi şeylerde duyuyorum
Ecemsmsk Htcerdogn Bebeğin günde 6 kez ıslak bez çıkarması lazım. 7-10 günde normal kilosuna gelmesi lazım. Sonrasında aile hekimi ve çocuk doktoru persantiline göre kilo takibini yapacak zaten eğer kilo alımı yetersizse söylerler mutlaka. Bunun dışında emerken yutkunma hareketi yapması yanaklarından belli olur. Zaten ememiyorsa bırakır hemen. İlk günler midesi de küçük az ve sık emmesi normal ama ilerde büyüdükçe 15-30 dk arası emer bebekler. Her emzirmenin memedeki İlk sütü protein ve karbonhidrattan son sütü yağdan zengindir. İlki bağışıklık için 2. Tarafı kilo alımı ve gaz olmaması için gerekli bir meme boşalmadan diğerine geçmeyin. En önemlisi doğamıza güvenmek emin olun siz rahatsanız yetmemesi için hiçbir neden yok. Ya yetmezse stresi işleri zorlaştırıyor. Sakın sağıp bakmayın hiç bir zaman gerçekten emen bir bebek kadar sağamayacaksınız daha çok stres olursunuz. Özetle Bebek kilo alıp idrar yapıyorsa besleniyordur. Aç bu çocuk korkusu hep mamaya yönlendiriyor her ağlamanın açlık ağlaması olmaığını bebeğinizi tanıdıkça anlayacaksınız zaten. Belki sıcakladı, belki gazı var,belki Işık fazla geldi, belki etrafta çok ses var,belki yalnız kaldı ilgi istiyor, belki uykusu geldi.. Büyükler bu durumlarda hep size aç bu çocukla gelecek hazırlıklı olmak lazım. Annelik bir iç güdü ilginiz bebeğinizde olduğu sürece bebeğinizi en iyi siz tanıyacaksınız hiç merak etmeyin. İyi bir gözlem herşeyi çözer☺️
dfnomr Htcerdogn yenidoğan senden bir kat kalın giyer canım o yüzden uzun kollu zıbın giydirip altına ince uzun bir pijama giydirebilisin
prens_annesii Benim oğlum Ağustosta doğdu bir ay uzun kollu giydirdim sonra yarım kollu giydirdim gündüzleri çünkü acayip sıcaktı çocuk pişerdi ..Gece yine de ince uzun kollu badi giydir ince penye battaniyeyle de midesini ört üşütmesin bebiş ☺️☺️
Ozgebhb Htcerdogn bebeğim şu an 20 günlük gün içerisinde evin derecesi 27 28 29 oluyor o zaman kısa kollu giydiriyorum. Geçen 31 derece sıcaklık oldu ve yavrumun yüzü isilik oldu sıcaktan 😖 geceleride çok ince bir pijama giydiriyorum uzun kollu. Her günde yıkıyorum mutlaka. Bilmiyorum doğru mu yapıyorum ama içgüdüsel yaklaşıyorum biraz çünkü gerçekten çok sıcak. Doktora sorduğumda da evin derecesi 24 ile 26 olmalı diyor.
Htcerdogn Ecemsmsk gerçekten herşey için teşekkür ederim ☺️. Son bişey daha sormak istiyorum. Doğumdan sonra annemin yanına gidecektim orda kalmayı düşünüyorum 1 hafta kadar. O süreçte kontrolü olmaz değil mi. İlk kontrol bir hafta sonra olur değilmi
Ecemsmsk Htcerdogn Ne demek rica ederim. Bakanlığın önerdiği takvime göre doğumdan sonraki 48. Saat kontrolü var. Gittiğiniz şehirde de yaptırabilirsiniz. Takvim doğumda,ilk 48 saatte, 15. Gün 41 . Gün , 2 ay, 3 ay ,4 ay, 6 ay,9 ay, 1 yaş şeklinde ilk yılda.
desertrain Htcerdogn oğlum haziranın 28 inde doğdu 1 ayı dolmadan atletlere geçtık kalın atlet ile bile terliyordu. serin olunca terlemeden rahat uzun yatıyordu
Htcerdogn Ecemsmsk peki sağlık ocağında topuk kanı alıyorlar ya onu kaç gün içinde yapmamız gerekiyor?
LeilaNilay Htcerdogn benim bebeyim mayisda dogmustu. Pişiyordu sicaktan.bebekler sicak sevmez. Yazik cok kalin giydirme.