Sevgili hamişler, öncelikle ben bu doğum yazılarını okurken her zaman içimden diyordum ki nasıl dayanıyorlar da 15-20 gün sonra yazmıyorlar diye. Ama doğumdan sonra kafanızı toparlamanız için zamana ihtiyaç varmış. Uykusuzluk, stres ve yorgunluktan algılarınızın kapanması o kadar normal ki, benim de öyle oldu bu nedenle bu yazıyı bebeğim 15 günlük olduğunda yazabildim.
Yazım biraz uzun. Aklıma gelen herseyi yazmaya çalıştım.
Ben her zaman normal doğum deneyimini yaşamak istiyordum. Bir kadının hayatında yaşayabileceği en değişik süreç diye düşündüğüm için sezaryen fikri sadece gidişata göre karar verebileceğim bir şeydi. Öyle de oldu. Bebeğimin başı haftasına göre 2 hafta önden gidiyordu ve 38. Haftadayken 4 kiloyu geçmişti bile. Kanala giremediği için sürekli normal doğum sancısı çekiyordum (5 dakikada bire düşmüştü sancılarım). 36. Haftamda başlayan bu sancılar doktorumun ilaçla müdahelesiyle doğumu geciktirdi ve 38. Haftaya kadar gelebildik. Uzun uzun konuştuk doktorumla. Normal doğumda benim ve bebeğimin yaşayabileceğimiz risklerden bahsetti ve sezaryen olmamın her ikimiz için de en sağlıklısı olduğuna karar verdik. 38+2 için gün aldık. Öncesinde anestezi doktoruna muayene oldum. Kan tahlili ve covid testi yapıldı bana ve eşime. Ameliyat için öğleden sonra 2.30 a randevu aldık böylece sabah kuaföre gidip fön çektirdim, güzel bir makyaj yaptım ve kendimi inanılmaz iyi hissettim. Ameliyathaneye eşimi almadılar (bizim için tek olumsuz yönü bu oldu). Ameliyathaneye girdiğimde önce anestezi uzmanı geldi spinal iğne yaptı belimden. Sonrası her şey daha kolaylaştı. Bacaklarımda hissizlik başladığında sondayı taktılar. Sonra doktorum geldi, her yaptığı işlemi bana söyledi. Ben henüz uyuşmadı hissediyorum dediğimde karnıma acılı nir uyarı yaptığını ama hissetmediğimi söyledi sonra rahatladım. Ameliyat sıradında çekiştirmeleri hissediyorsunuz. Bir iki defa tansiyonum düşer gibi oldu çünkü midem bulandı. Hemşirelere söyledim hemen ilaç verdiler ve düzeldim. Baş ucunuzda sizinle ilgilenen bir hemşire her zaman var. Bebek çıkıyor dedi şimdi doğuyor dedi ve ben bebeğimin ağlama sesini duydum. İnanılmaz bir rahatlama hissiydi. Görebileceğim bir yere koyup ilk muayenesi yapılırken sadece onu izliyordum o sırada beni toparlayıp dikiyorlardı. Her şey normal dendiğinde bebeğimi yanağıma temas ettirdiler. Allah isteyen herkese bu duyguyu yaşatsın. Böyle bir yumuşak ten yok. Kadife gibi 😍. Bebeğimi bekleme odasına alıp vücut ısınını düzenlerlerken benim son işlemlerim yapıldı. Odaya çıkarıldım ve 5 dakika sonra minik kelebeğimde odaya geldi. Hemen bebek hemşireleri geldi, nasıl tutacağımı nasıl emzireceğimi nelere dikkat edeceğimi uzun uzun anlatıp gösterdiler. Hamileyken korkardım nasıl besleyeceğim bilmiyorum diye. İnanın doğum yapar yapmaz size bu bilgiler bir şekilde yükleniyor ve siz hazır hissediyorsunuz. Spinal doğum yapacaklara bir kaç tavsiye verip konuyu kapatıyorum. Sorularınız olursa seve seve cevaplarım
- [ ] Yanınızda mutlaka nescafe götürün. Spinal ciddi baş, boyun ve bel ağrısı yapıyor. Kafeini aldıkça iyileştim.
- [ ] Piper götürün yanınızda bebeği emzirirken bol su içeceksiniz pipetle her şey daha rahatt
- [ ] İlk yürüme biraz acılı ama yürüdükçe ağrınızın azaldığını göreceksiniz asla pes etmeyin.
- [ ] Yanınızda kalacak kişi sizi strese sokmayacak sürekli onu böyle yap şöyle yap demeyecek biri olsun. Ailelerimiz evde bekliyordu bizi hastane çıkışı eve geldiğimizde her kafadan bir ses çıktı daha çok stres olduk
- [ ] Bebekler doğdukları andan itibaren her gün farklı karakter sergiliyorlar. Benim kızım bir günlüğüne memeyi reddetti ve ben loğusa psikolojisiyle beni sevmiyor diye ağlamıştım. Ertesi gün hiç bir şey yokmuş gibi memeye saldırdı.
- [ ] Doğumdan sonra ayaklarınız çok şişecek asla korkmayın. Yürüyüşe devam edin geçecektir.
- [ ] Ameliyat yerinizi her zaman kuru tutun. Çok daha hızlı iyileşirsiniz
- [ ] Doğumdan sonra ilk günler süt oluşumu olduğu için ateşiniz yükselebilir, korkmayın. Süt ateşi görülmesi normalmiş.