Selam Kızlar! 26 günlük bir anneyim. Doğumumun birinci haftasında göğüs uçların çatladı ve birinci haftasının sonunda ise mastit (süt kanalları tıkanıklığı) oldum. Lohusalığın verdiği yorgunlukla birlikte dayanılmaz bir haldeydi. Hem göğüslerim emzirirken çok acıyordu hem de göğüslerim tıkanmıştı. Göğüslerimin acısından her emzirdiğimde sıtma geçiriyordum. Ve mastit olduğumdan dolayı sürekli emzirmem gerekiyordu. Kısacası çok zorlu geçti benim için. Hem ilk çocuğum olduğundan tecrübesizdim hem de erken anne olmanın verdiği şok vardı üzerimde. Şimdi rahatsızlıklarım geçti Allaha hamdolsun. Bu rahatsızlık sürecinde edindiğim tecrübelerimi aktaracağım inşâAllah. Öncelikle göğüs ucu çatlakları hakkında bilgi vereyim.
Göğüs ucu çatlakları genellikle yanlış emzirme pozisyonundan kaynaklanıyor. Sadece memenin ucunu bebeğe verirseniz göğüslerinizin ucu çatlar bir süre sonra canınız yanmaya başlar ve havasız kalırsa göğüsleriniz enfeksiyon kapar ve mastit olursunuz. (Benimki bu şekilde oldu.) Ben tecrübesiz olduğumdan kimse de bana tavsiye etmediğinden dolayı gebelik dönemimde göğüslerime hiçbirşey kullanmadım. Bu yüzden çok canım yandı. Şimdi ki aklım olsaydı göğüslerimi nemlendirirdim. Bakımını yapar doğum sonrası için hazırlardım.
Ben emzirmeye başladığımdan beri göğüs pedi kullandım bu yüzden göğüslerim çok hızlı enfeksiyon oldu ve mastite kadar ilerledi. Kesinlikle göğüs pedi tavsiye etmiyorum. Elinizden geldiğince göğüslerinizi havalandırın.
Ben göğüs ucu çatlaklarım için slikon kapak kullandım. Zeytinyağı sürdüm ve eczanede satılan türk malı lanolin merhem kullandım. Bunlar etki etmedi ve en son çare gümüş kapak kullandım. Parasından dolayı bunu en sona bırakmıştım. Keşke ilk başta bunu deneseydim. Ama tecrübe oldu. Gümüş kapaklar göğüs acılarımı da hafifletti çatlaklarımı da. Kesinlikle tavsiye ederim 130 küsür₺ ödedim ama değdi.
Mastit için tavsiye edilenler
Sürekli emzirmek
Lahana
Saçını göğüsünün üzerine taramak
Banyoda sıcak duşun altında masaj yapmak
Ilık kompres yapmak
Göğsün içindeki sütü pompalayarak boşaltmak
Benim tecrübelerim ise şöyle oldu: bebeğim 7 günlükken bir anda göğüslerim tıkandı hemen acile gittim göğsüme bakmadan beni muayene etmeden (aşırı uyuz oldum.) bana antibiyotik verdi. (Klavunat) Süte geçtiğini fakat bebeğe zarar vermediğini söyledi. Göğüslerimi pompa ile sağmam gerektiğini bebeğe mama vermem gerektiğini söylediler. Çok çaresizdim. Bebeğim açlıktan ölecek zannediyordum. Ağlıyordum sürekli. Canımın acısını gözüm görmüyordu bile bebeğim ağlıyordu açlıktan ve göğsümden süt gelmiyordu ona. Çok üzgündüm.
Çaresizce antibiyotik kullandım. (Bir zararını görmedim tavsiye ederim.) ve medikalden göğüs pompası aldım. (Ben manuel aldım elektrikli tavsiye ederim.) Eve geçtim çocuğum ağlıyordu göğsümü sağdım ve o kadar çok süt geldi ki göğüslerimden. Şok olmuştum ilk defa sütümü gördüğümden dolayı. Göğüslerimin tıkanıklığı günlerce sürdü. 20. Güne kadar. Geçmedi. Canımın çok yanmasına rağmen sürekli emzirdim. Lahana koydum (tavsiye etmiyorum iltihap fışkırmasından başka birşey olmuyor) sıcak suyun altında masaj yaptım. Hiçbirşekilde geçmedi. Bir gün anneme gittim, anneannem ve babaanneme durumu anlattık ve ikisi de göğsümü sallamam gerektiğini söyledi. O kadar korktum ki çünkü canım çok yanıyordu sallamadığım halde. Başka çarem yoktu. Göğsümün kahverengi yerinden tuttum ve salladım çok hızlı ve bam! Göğsümden süt fışkırmaya başladı. Hemen açıldı şok olmuştum. Hemen bebeğimi emzirdim. Ve yaklaşık 5-6 gündür bebeğimi emziriyorum doya doya. Göğüs uçlarım acımıyor göğsümden süt geliyor. Allah’a hamdolsun. Bugünler göremeyeceğim zannediyordum. Ama geçti. Bebeğime biberona sağdığım sütü vermiyorum günlerdir. Kafam rahat kızım doya doya sütünü emiyor. Allaha hamdolsun binlerce kez. Kesinlikle çocuğum aç kaldı diye mama vermeyin çocuğunuza. Göğsünüzden sütünüzü sağın ve onu verin. Pes etmeyin aynı zamanda emzirin de.
Özetleyecek olursam:
Tekrar göğüs uçlarım çatlamasın diye lansinoh 10ml aldım. Onu kullanıyorum. Göğüs uçlarım için gümüş kapak kullandım çözüm sağladı.
Mastit için antibiyotik +sıcak duş+ göğsümü salladım. Çözüme ulaştım.
Aklınızda bulunsun. Sorularınızı alabilirim.