Meryem34 biraz uzunca örneklendirerek anlatmak isterim bu sorunuzun cevabını. 2 li ve 3 lü testler yapılır bebekte down sendromu riski var mıdır diye. 4 lü test yapılır nöral tüp defekti riski var mıdır diye. sonra 20-24 haftalar arası bebeğin organlarının boyutu, olup olmadığı, kafa çapı karın çapı gelişimi uygun mu diye, kalbi oluşmuş mu aort damarı uygun yerde mi kapakçıklar var mı kalpte delik var mı gibi durumlara bakılır. beyin gelişimi kontrol edilir. böbreklere bakılır uygun boyut şekil ve yerli yerinde mi diye. tahminizden bebeğe giden besleyici damarlara bakılır yeterli sayıda mı ve kan akışı uygun mu diye.
ben 2 li ve 4 lü testlerimi yaptırdım. risk çıkmadı. detaylı ultrasona girdim ve bebeğimde genetik atnalı böbrek yapısı olduğunu öğrendim. bebeğimi ne şekilde büyütmem nelere dikkat etmem gerektiğini araştırıyorum sorun yaşarsam gidebileceğim uzmanları not ediyorum bir kenara. rahim damarlarımda direnç tespit edildi şimdiden sonraki takibim buna göre yapılacak. bebekte kilo alımında sorun yaşanırsa sebebi şimdiden belli ve buna göre ilaç verecek doktorum. 10.000 insanda 1 i atnalı böbreğe sahip ve çok insan bunu bilmeden hayatına devam ediyor. yaşadığı enfeksiyonlar düşme beline aldığı darbeyle doktora gittiğinde fark ediyor ve bu süreçte böbreğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalıyor. sorunları bilmeden devam edip doğumda kalbi delik olan böbreği hiç olmayan kalp damarları gelişmeden doğan el kadar bebekleriyle sebebini araştıran aileler çok. ve çaresizce sebebini araştırırken vakit kaybediyorlar. oysa ki bu basit testle sebebini öğrenip tedavi sürecine kendini hazırlayabilecekken. gereksiz diyenler sadece bebek fotoğrafı olarak görse de detaylı ultrasonu gerçek manada yapılması gereken testlerin en başına yazılsa yeridir.