“Süt parası” Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından annelere tanınan bir destektir. Doğum yapan annelere verilen hak, halk arasında emzirme ücreti olarak da anılır. Doğumun ardından bir defaya mahsus olarak yapılan ödeme, 2022 yılı için 316 TL olarak belirlenmiştir. Destek, doğumdan sonra ortalama 2 ay içerisinde T.C. kimlik no gösterilerek PTT şubelerinden tahsil edilebilir.
Sigortalı olarak çalışan anne doğum yaptığında kendisi veya sigortalı olmayan eşi doğum yaptığında erkek çalışan süt parası almaya hak kazanır. Kamuda çalışanlar sosyal yardım destekleri adı altında hak kazandıkları yardım paralarını kendi kurumlarından alırlar.
Sigortalı olarak çalışan anne doğum yaptığında kendisi veya sigortalı olmayan eşi doğum yaptığında erkek çalışan süt parası almaya hak kazanır. Kamuda çalışanlar sosyal yardım destekleri adı altında hak kazandıkları yardım paralarını kendi kurumlarından alırlar.
Süt Parası İçin Nereye Başvurulur
Emzirme ödeneğine hak kazananların destekten faydalanabilmek için herhangi bir başvuru yapmasına gerek yoktur. Yapılan düzenlemeyle sisteme yansıyan emzirme ödeneği raporuna istinaden ödemeler otomatik olarak gerçekleştirilir.
Başvuru için il veya ilçelerde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumlarına bizzat gitme zorunluluğu salgın şartları göz önünde tutularak kaldırılmıştır.