Denzk
Açık konuşayım norvecte İngiltere’de falan olsam evde doğum yapardım. Hastanede enfeksiyon kapma ihtimali daha yüksek pek çok hastalığın merkezi. Bizden önceki nesiller evde doğurdu. Annem bizi evde doğurdu hiç sorun yasamadi. Hastane ortamları doğum için uygun değil ve çoğu zaman neden olduğu stres daha çok zorlanmaya ya da doğumun gerilemesine neden olabiliyor. Evde loş sıcak bir ortam sağlanabilir. İstediğin kadar sıcak suda banyo yap gevse, etrafta senden başka doğuran yok, istediğin kadar yürü, istediğin pozisyona geç, korkulacak bişey yok etrafta çığlık atanlar yok, deneyimli kadınlar sana destek oluyor. Güvenilir bir ebe bulsam evde doğum yapardım. Hastanede dogamiza aykırı olarak catalayaliyorlar yer çekime kafacl tilutan bilim mi olur! Zorlaniiorsun, beklemiyorlsr aceleleri var suni sancı kesi vakum sayıyorlar bir sürü şey daha vücudun kaldıramayacağı kadar çok kasiliyorsun rahme zarar gelebiliyor, daha çok yırtılma oluyor, kediden dolayı bebek enfeksiyon kapma ihtimali yükseliyor, kordon bankası yapıyorlar ama bebeğe geçmesi gereken kanin onemseneyip hemen kordonu kesiyorlar biraz bekleseler o kan bebeğe geçiyor bedensel ve bilişsel olarak gerilik olmuyor…. Saymakla bitmez. Hastaneler sadece acil durumlarda daha güvenli; gebede ya da doğum sürecinde bir forun yaşanırsa. Evde doğumu araştırmalar da zaten bu kısmı oldukca önemser ve acil durumda hastane seçeneğini planlanmış olur. Bazı gelişmiş ülkelerde sağlıkçılar eve gelip doğumu yaptırıyor; kapı önünde ambulans oluyor acil bir durum için. bebek kordonunu hemen kesmiyor hatta yasaklandı İngiltere’de idi sanıyorum. Günlerce sürse bile bir tehlike yoksa sezeryana almıyor. Bilim dediğin evrime ve doğa kanunlarını araştırir ona göre davranır bunları reddetmez. Bizde uygulanan şey bilim değil o nedenle güvenmiyorum l. Türkiye sezeryan ve mudahaleli doğum istatistikleri konusunda yıllardır kötü listelerin başında.