Villanelle Canım doulalar doğum yaptırmıyor. Tıbbi hiçbir şeye müdahale etmiyorlar. Doğum öncesi hatta gebelik yokken sadece planlarken bile doulayla birlikte ilerlemek isteyenler olabilir. Beslenme düzeni, nefes egzersizleri, gebelikte aylara göre yapabileceğin fiziksel egzersizler, doğum yaklaştığında bilmediğin konular hakkında önerileri, doğum zamanı sancıyı karşılama, duş alırken masaj uygulamaları, senin ve ailenin yerine hastanedeki personel ile iletişim, ıkınma taktikleri doğum sonrası emzirme eğitimi ilk bakım eğitimleri hatta eve çıktıktan sonraki ilk banyo eğitimi vs gibi bir çok konuda sana yardımcı olur ama doğum yaptırmaz. Eminim ki bu işi layıkıyla yapan insanlar o habere senden benden çok üzülmüş ve sinirlenmişlerdir. Özellikle ebe ya da hemşirelik mezunu olup aynı anda doulalık sertifikasıyla iş yürüten insanlar var ki oldukça bilinçliler. Ben doğum öncesi ve sonrası böyle bir hizmete ihtiyaç duymadım ama doğum sırasında, doktorumun yanında çalışan hemşiresi aynı zamanda doulalık yapıyor, yanımda olmasını planlıyorum bir sorun çıkmazsa. Ailem çok panikler eşim de öyle ve doğum sırasında bağıra çağıra sancı karşılayıp kendimi yormak istemiyorum. Dediğin gibi kimi insan gerek duyar kimisi duymaz o ayrı bir mesele ama bilinçsiz bir insanın yaptığı hatayı düzgün iş yapan bir sürü insanın olduğu bir gruba mal etmek bence doğru değil. Sonuçta her işte işini yapan var yapamayan var. Tercihlerimizi düzgün yaparsak böyle kötü sonuçlarla karşılaşmayız. 🌺