burcuozturk 28. Haftadayım.
Perinatologdan riskli gebelik uzmanıma diyetisyenime endokrin doktoruma ve doğum doktoruma sorduklarıma göre öğrendiklerim uyguladıklarım şu şekilde.
İlk 3 ay yani 90gün/13 hafta, bebek annenin var olan depolarından besleniyor.Plasenta gerekli olan kadarını alıyor depolarından.Tabi bu zaman zarfında anne her gün düzenli beslenmeli çünkü depolar tükenmemeli ve ilerde yetebilmeli.Burda devrede beslenme dışında ek takviye vitaminler giriyor işte.
13. Haftaya kadar folik asit+multivitamin kullandım sabah 9da kahvaltından sonra tok karna.13den sonra folik asiti bıraktım zaten ilk 3 ay içiliyor.
Kahvaltım sabah 8-9:Haşlama 2 yumurta, peynir,süt,zeytin 8-10tane,kaşar peyniri,1domates 2-3 salatalık,3-4 çarliston biber,1 dilim tam buğday ekmeği,bal,tereyağ,ceviz badem kayısı-> bunlar fix var hala. Bazen menemen yaptım, bazen az patates kızarttım canım çekti.Salam sucuk tüketmedim.Bi kaç kere canım sosis çekti,iyice pişirerek 2/3 tane yedim.Şarküteri asla çiğ tüketilmez.Maydonoz ve adaçayı hayatımdan çıktı.
Ara 10-11: Mevsime göre 1 tane meyve veya 1 kase yoğurt + badem kuru üzüm vs veya evde sıkım meyve suyu 1 bardak
Öğlen 13: Makarna da yaptım, tavuk da haşladım,salata marullu muhakkak yaptım.Bazen bir önceki akşamdan kalan 1 tabak kadar yemeği yedim.Bazen yufkadan pratik patatesli filan gözleme yanına domates salatalık gibi.O şekilde.
Sabah harici öğünlerde ekmek yemedim, ekmek yerine besinle doyurdum karnımı.
Ara 15-16:Galeta gibi katkısız güvenilir bisküvi,haşlama mısır, 1 kase çorba gibi her hangi biri.O an ne kadar acıktıysam.
Akşam 19-20: Normal yemek, ekmek yemedim.Çok yağ kullanmadım.Tabağıma extra tuz dökmem.Her akşam 1 kase yoğurt muhakkak.Eşim yemese bile kendime salata çeşit çeşit.Hoşaf veya komposto, ne yaptıysam.
Yatmadan önce 1 bardak süt hep içtim.
500ml küçük şişe ile günde 3lt su.
Öğleden sonra 1 tane maden suyu.
Bu düzenim hala sabit.İlk 4 ay içerisinde 3 kere fırında somon yaptım tek bana aldık,eşimin balıkla arası yok.Arada sardalya filan yedim.Dip balıklarını tüketmemek gerekiyor.
Kışın buzlukta etim vardı, haftada bir gün muhakkak köftedir fırında et va bir şey yaptım yemek olarak.
Göbek göbek marul filan yedim mesela çerez gibi.Yeşil candır.
20. Haftadan sonra iştahım iyice açıldı, kek börek poğaça gibi hamur işine çok girmedim.Zaten anca mide şişiyor ama doyurmuyorlar beni.Bazen 2 tabak yemek de yediğim oldu,kahvaltıda 3 4 dilim ekmekte.
28 haftadayım, son 1 aydır 23-24 haftadan beri direk açım hep.Çünkü artık hem stoktan hemde günlük yediğimden besleniyor. 16. Haftadan beri bende troid hapımı alıp, 45 dk sonra kahvaltı ediyorum. Demir hapımı öğlen içiyorum,demirin yanında süt peynir yoğurt kalsiyum almıyorum.
Bir de paketli abur cubur nerdeyse tüketmedim desem yeridir.Çok canım isterse yedim tadımlık.