Seresozge Serklaj hem kısalık hem açılma olduğunda yapılan bir şey.Benim arkadaşım vardı, 22mm kısalığı ve 1,5cm açıklığı vardı.Serklaj yaptırmadı 23. Haftada erken doğum sebebiyle kaybetti.Ancak onun açıklığı vardı bak özellikle söylüyorum.
Sadece kısalık mesele değil çünkü şuan 20mm olur, 1 saat sonra 30mm olur.Evet akla mantığa uygun gelen bir şey değil düşündüğünde ancak rahim ağzının kas yapısı o şekilde.
Benim işlemim fakültede yapıldı, yapanda kadın doğumunun ana bilim dalı başkanı.Ameliyatıma ayrıca riskli gebelik uzmanı da girdi.Toplam 14 kişilik bir ekipti.
Serklaj iyi bir şey değil mevzusunu bana da doktorum söyledi.Neden? Çünkü sonuçta bir kadın için en önemli organ olan Rahmin ağzına cerrahi bir dikiş atılıyor ve riskleri var.Ancak bu “tü kaka bir işlemdir” diye körü körüne bağlanmamak gerek.Gerekli yapılan serklaj sayesinde kurtulan hikayeler de var.Buna gerek var mı yok mu doktor bilir zaten.
Riskler neler özetle;Dikiş sırasında kasılmaya bağlı erken doğum olabilir.Dikiş ile annenin rahim ağzı yapısı sebebiyle dikiş tutmayabilir /dikiş atabilir / dikiş rahim ağzında yırtılma yapabilir.Tansiyon oynayabilir oksijenle alakalı sıkıntı olabilir.
Ben bunların hepsini bilerek kabul ettim çünkü rahim ağzı ultrason görüntümde doktor olmadığım halde çok net görebildiğim bir açılma ve huni hali vardı koskocaman.Ve bebeğimin başı da tam o huniye yerleşmişti.Üstelik oğlumun ağırlığı 1,5 hafta önde gidiyordu ki hala da öyle.Tamam dikiş olsun demeden önce bir sürü doktordan fikir de aldım, hatta başka şehirlerdeki cerrah arkadaşlarımla da görüştüm dosyalarımın görüntüsünü gönderdim fikir aldım.
İnşallah bu işleme ihtiyacın kalmaz.Sonuçta kendimiz oturup kalkarken kırk takla atıp düşünüyoruz,cerrahi müdahale olacak olunca kafa milyon oluyor.
Ne olursa olsun, işten izin al rapor al bir şey yap ve dinlen.Ben kısa yürüyüşlere filan çıkıyorum 10-15dk.Eve tıkılı değilim.Muhakkak dinlen doktorunun tavsiyelerini dikkate al 😊