Merhaba sevgili annişler,,
Burada bazen denk geliyorum otizim konusuna biraz açıklık getirmek istedim. Öncelikle özel eğitimciyim ve yaklaşık 10 yıl olacak özel çocuklarla iç içe olalı. Annişler öncelikle şunu bilin otizim her çocukta farklı seyrediyor. Yani kimi çocuk göz teması kurar kimisi kurmaz. Öncelikle bunu bilelim. Öyle otistik çocuklar var ki gözünün içine içine bakar. Evet şimdi nedir bu otizim. Bence tam anlamıyla bir tanımı yok çünkü her çocuk farklı yaşıyor bu durumu. Genel anlamıyla sosyal bozukluk diyebiliriz. Şüphe duyulacak davranışlar çocuk adı söylendiğinde bakmıyorsa, memnunsuz tavırlar varsa, gece ağlamaları huzursuzluğu, dokunulmaktan hoşlanmama ya da aşırı haz duyma, anne babaya tepkisizlik, oyuncaklarla amaçlı oynamama, konuşmayı reddetme, parmakla işaret ederek ihtiyaçları dile getirme, nesnelere karşı takıntılık mesela bir şeyi elinde tutma sallama, parmak ucunda yürüme sesten rahatsız olma kulak kapatma, etrafında dönme sallanma, duygu karmaşası yani Mutluyken aniden ağlama ya da ağlıyorken birden gülme daha pek çok şey… bunların bir tanesi varsa hemen lütfen çocuğum farklı mı demeyin. Bunları genel itibariyle çoğunu yapıyorsa ve gözlenilen süreçte davranışları terk etmiyorsa. Peki ne zaman şüphelenmeliyiz bu durumdan. Aslında bunu en güzel anneler biliyor. İnsan kendi çocuğunun farklı olduğunu hissettiği an durum kritik demektir. Bazı bebekler 6 aylıkken gösterir bu farklılığı bazısı 3 yaşında. İyi bir gözlemci olan anne durumu fark edebilir. Peki teşhisi kim koyuyor özel de ya da devlette çocuk ve ergen psikiyatristi. Lütfen psikolog İLE psikiyatriyi karıştırmayalım. Psikoloğun teşhis koyma ve ilaç yazma yetkisi YOKTUR! Diyelim ki böyle bir durumdan şüphelendiniz psikiyatriste gidilir gider gitmez tanı koymaz bir kaç ay gözlem yapar. Kreşe oyun parklarına teşvik eder durumu tekrar inceler. Peki diyelim çocuğumuz otizimli şimdi ne olacak. İster raporlandırırsınız çocuğunuzu ister raporlandırmazsınız. Rapor çıkarırsanız özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde aylık 8 saat ücretsiz ders hakkı olur. Eğitim alır. Devlet okulunda da zaten otizimli çocuk özel alt sınıfa gider. Bazı çocuklar hafif düzey otizmli olduğunda kaynaştırma öğrencisi olarak normal sınıflarda devam eder. Ebeveynlerin en çok sorduğu soru şu peki geçiyor mu bu otizim ? Annişler üzülerek söylüyorum krizin tamamiyle geçen bir şey değil. Bu anlamda çok mağdur olan anne baba var şöyle merkez var böyle okul var şurda iyi öğretmen var deyip binlerce lira para döken var. Tamamiyle geçmez sadece normalleşebilir diyelim.